Translate

sobota, 22 lutego 2014

Miażdżyca

Miażdżyca jest jedną z najpoważniejszych  chorób cywilizacyjnych XXI w. Na skutek zmian patologicznych wewnętrznej ściany tętnic i odkładaniem się złogów cholesterolu następuje zmniejszenie przepływu krwi i niedokrwienie tkanek. Miażdżyca jest przyczyną wielu groźnych chorób mózgu, serca, nerek oraz kończyn dolnych. Grozi to zawałem serca, udarem mózgu, nadciśnieniem tętniczym, choroba Burgera czyli zakrzepowo - zrostowe zapalenie żył.
Poziom cholesterolu całkowitego: 
Wartość prawidłowa    - cholesterol poniżej 200 mg/dl
Poziom podwyższony   - 200 - 239 mg/dl
Wysokie ryzyko chorób serca  - powyżej 240 mg/dl
Bardzo ważnym czynnikiem regulującym poziom cholesterolu we krwi jest odpowiednia dieta, w skład której wchodzą przede wszystkim: 

  • chude: mleko, jogurty, maślanki i kefiry, oraz nabiał i jego przetwory
  • oleje roślinne
  • chude: kiełbasy, szynki
  • ryby
  • warzywa i owoce
  • pełnoziarniste pieczywo 



Kuracje pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi:
  • Sok z cebuli z miodem: cebulę zetrzeć na tarce zmieszać z miodem w proporcji 1:1 . Zażywać po 1 łyżce stołowej na co najmniej godzinę przed posiłkiem 3 razy dziennie.
  • nalewka czosnkowa: 100 gram ząbków czosnku utrzeć na tarce zalać 500 ml alkoholu 40% i odstawić w zamkniętym naczyniu często wstrząsając na 5 dni w temperaturze pokojowej, .Następnie nalewkę odcedzić i przechowywać w lodówce. Pić 2 razy dziennie po 30 kropli przez dwa tygodnie, zrobić tygodniową przerwę i kurację powtórzyć.
Każdy chory na serce powinien nosić przy sobie kilka kasztanów, oraz kilkanaście sztuk włożyć pod łóżko, gdyż kasztany są naturalnymi odpromiennikami.  Kasztany należy wymieniać co jakiś czas.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz