Translate

niedziela, 1 lutego 2015

Czekolada na gorąco

Dzisiaj podam Wam przepis na mój ulubiony napój czekolada na gorąco.

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • troszkę cynamonu w proszku
  • ćwierć łyżeczki chili w proszku
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej
  • bita śmietana ubita z cukrem
  • płatki kakao
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier puder. Podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, nie zagotować. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do ciepłego ale nie zagotowanego mleka. Mieszać aż do rozpuszczenia czekolady dodać cynamon i chili w proszku. Gotować przez ok 10 minut ciągle mieszając. Podawać w filiżankach udekorowane ubitą śmietaną i posypane płatkami kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz