Translate

wtorek, 25 lutego 2014

Zaparcia

Zaparcia są najczęściej spowodowane niewłaściwą dietą a w szczególności spożywaniem niewystarczającej ilości błonnika. Zaparcia mogą powodować stan zapalny jelita, co może prowadzić do ogólnego zatrucia organizmu. Odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowej pracy jelit. Zaleca się spożywanie dużej ilości surowych warzyw i owoców. Natomiast aby uzupełnić niedobory błonnika należy włączyć do diety pełnoziarniste pieczywo, oraz groch, fasolę i suszone owoce. 
Kuracje pomagające w zaparciach:

  • Pić na czczo przegotowaną wodę z cytryną i miodem. Dokładny przepis był podany we wcześniejszych postach.
  • Dużą cebulę obrać, pokroić i zalać szklanką wody całość zagotować, potem odcedzić. Pić rano i wieczorem po 50 gram przed posiłkami.
  • Garść rodzynek wsypać do szklanki i zalać wrząca wodą, Po 15 minutach wypić ciepły napar. Pić 2 razy dziennie.
  • 10 posiekanych migdałów zalać szklanką przegotowanej wody. Odstawić na godzinę. Pić  rano i wieczorem po pół szklanki przed posiłkiem.
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego zmieszać z łyżką cukru. Stosować 2 razy dziennie po 1 łyżce popijając mlekiem lub herbatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz