Translate

wtorek, 17 lutego 2015

Co jeść by obronić się przed chorobami serca i nadciśnieniem?

W diecie osoby która chce ochronić się przed chorobami serca i przed nadciśnieniem powinny znaleźć się produkty z następujących grup:
  1. Produkty zbożowe ok 7 - 8 porcji dziennie. Są one podstawowym źródłem energii i błonnika. Do produktów zbożowych zaliczamy: pieczywo pełnoziarniste, ryż, makaron, kasze i płatki zbożowe.
  2. Warzywa ok 4 -5 porcji dziennie. Najlepsze są warzywa świeże lub mrożonki. Jednak należy unikać przetworów z puszek ponieważ zawierają one dużo sodu i konserwantów.
  3. Owoce również około 4 - 5 porcji. Najbardziej wartościowe to: banany, morele, winogrony i pomarańcze.
  4. Nabiał zaleca się ok 2 -3 porcje dziennie. 
  5. Mięso w tym drób i ryby można zjeść najwyżej 2 porcje na dzień. 
  6. Orzechy, nasiona i warzywa strączkowe.zaleca się zjadać ok 4 - 5 porcji dziennie. Często niedoceniane w naszej diecie zawierają duże ilości magnezu, białka i błonnika.
  7. Tłuszcze 2 - 3 porcje na dzień. Do najlepszych należą: olej rzepakowy, olej lniany, z orzecha włoskiego oraz oliwa z oliwek.
  8. Słodycze można stosować dla przyjemności co najwyżej 5 porcji tygodniowo przy czym np: jedna łyżeczka cukru to jedna porcja.
Aby zachować zdrowe serce i nie cierpieć na nadciśnienie tętnicze pamiętajmy o:
  • śniadaniu - dzięki jego regularnemu jedzeniu możemy uniknąć nadwagi oraz cukrzycy, które często prowadzą do chorób serca.
  • używaniu miodu zamiast cukru. Cukier obniża poziom cholesterolu HDL co zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, natomiast miód posiada właściwości przeciw utleniające, co pomaga w walce z chorobami serca.
  • jedzeniu gorzkiej czekolady, która dzięki zawartym w kakao flawonoidom zmniejsza ryzyko zakrzepów.
  • piciu soku z żurawiny. Badania wykazują że picie 3 szklanek  soku dziennie przez miesiąc podniosło poziom dobrego cholesterolu HDL o 10 %  dzięki czemu  spadło o 40%.ryzyko zachorowania na serce
  • jedzeniu ryb. Zawarte w niej tłuszcze omega 3 obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce. 
  • jedzeniu siemienia lnianego to naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega 3.
  • ketchupie i pomidorach, gdyż zawarty w nich likopen zapobiega powstawaniu złogów cholesterolu.
  • jedzeniu grejpfrutów. Owoc ten redukuje ryzyko zwężania naczyń krwionośnych.
  • jedzeniu fasoli, która zawiera dużo kwasu foliowego i obniża poziom homocysteiny.
  • jedzeniu jagód, truskawek, jeżyn i malin. Owoce te obfitują w kwas salicylowy, który jest niezbędny do ochrony serca.
  • diecie bogatej w potas. Niedobór potasu powoduje często wzrost ciśnienia krwi.
  • ograniczeniu soli, która jest największym wrogiem naszego serca.
  • ograniczeniu kawy - która w dużych ilościach powoduje wzrost szkodliwej dla serca homocysteiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz