W diecie osoby która chce ochronić się przed chorobami serca i przed nadciśnieniem powinny znaleźć się produkty z następujących grup:
- Produkty zbożowe ok 7 - 8 porcji dziennie. Są one podstawowym źródłem energii i błonnika. Do produktów zbożowych zaliczamy: pieczywo pełnoziarniste, ryż, makaron, kasze i płatki zbożowe.
- Warzywa ok 4 -5 porcji dziennie. Najlepsze są warzywa świeże lub mrożonki. Jednak należy unikać przetworów z puszek ponieważ zawierają one dużo sodu i konserwantów.
- Owoce również około 4 - 5 porcji. Najbardziej wartościowe to: banany, morele, winogrony i pomarańcze.
- Nabiał zaleca się ok 2 -3 porcje dziennie.
- Mięso w tym drób i ryby można zjeść najwyżej 2 porcje na dzień.
- Orzechy, nasiona i warzywa strączkowe.zaleca się zjadać ok 4 - 5 porcji dziennie. Często niedoceniane w naszej diecie zawierają duże ilości magnezu, białka i błonnika.
- Tłuszcze 2 - 3 porcje na dzień. Do najlepszych należą: olej rzepakowy, olej lniany, z orzecha włoskiego oraz oliwa z oliwek.
- Słodycze można stosować dla przyjemności co najwyżej 5 porcji tygodniowo przy czym np: jedna łyżeczka cukru to jedna porcja.
Aby zachować zdrowe serce i nie cierpieć na nadciśnienie tętnicze pamiętajmy o:
- śniadaniu - dzięki jego regularnemu jedzeniu możemy uniknąć nadwagi oraz cukrzycy, które często prowadzą do chorób serca.
- używaniu miodu zamiast cukru. Cukier obniża poziom cholesterolu HDL co zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, natomiast miód posiada właściwości przeciw utleniające, co pomaga w walce z chorobami serca.
- jedzeniu gorzkiej czekolady, która dzięki zawartym w kakao flawonoidom zmniejsza ryzyko zakrzepów.
- piciu soku z żurawiny. Badania wykazują że picie 3 szklanek soku dziennie przez miesiąc podniosło poziom dobrego cholesterolu HDL o 10 % dzięki czemu spadło o 40%.ryzyko zachorowania na serce
- jedzeniu ryb. Zawarte w niej tłuszcze omega 3 obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce.
- jedzeniu siemienia lnianego to naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega 3.
- ketchupie i pomidorach, gdyż zawarty w nich likopen zapobiega powstawaniu złogów cholesterolu.
- jedzeniu grejpfrutów. Owoc ten redukuje ryzyko zwężania naczyń krwionośnych.
- jedzeniu fasoli, która zawiera dużo kwasu foliowego i obniża poziom homocysteiny.
- jedzeniu jagód, truskawek, jeżyn i malin. Owoce te obfitują w kwas salicylowy, który jest niezbędny do ochrony serca.
- diecie bogatej w potas. Niedobór potasu powoduje często wzrost ciśnienia krwi.
- ograniczeniu soli, która jest największym wrogiem naszego serca.
- ograniczeniu kawy - która w dużych ilościach powoduje wzrost szkodliwej dla serca homocysteiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz