Translate

czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasto cytrynowe

Składniki:
 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 kostki margaryny
  • 2 cytryny
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
 
6 żółtek ubić na masę z 8 łyżkami cukru. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i dodać do masy z żółtek dodać roztopioną i schłodzoną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy powoli ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Małą blaszkę posmarować margaryną i posypać tartą bułką i równomiernie wyłożyć ciasto.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Do cukru pudru dodajemy tyle cytryny aby była gęsta masa tak zrobionym lukrem smarujemy ostudzone ciasto.
 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz