Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 jaj
- 8 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 kostki margaryny
- 2 cytryny
- cukier puder
Sposób przygotowania:
6 żółtek ubić na masę z 8 łyżkami cukru. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i dodać do masy z żółtek dodać roztopioną i schłodzoną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy powoli ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Małą blaszkę posmarować margaryną i posypać tartą bułką i równomiernie wyłożyć ciasto.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Do cukru pudru dodajemy tyle cytryny aby była gęsta masa tak zrobionym lukrem smarujemy ostudzone ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz